Σάββατο 23 Ιουνίου 2012

Παράξενες φοβίες, μέρος 1ο.

5. Νεοφοβία [http://en.wikipedia.org/wiki/Neophobia]



Νεοφοβία είναι ο φόβος οτιδήπωτε καινούργιου, είτε αυτό είναι μια νέα εμπειρία ή και ακόμα η χρήση μιας συσκευής καινούριας τεχνολογίας. Η φοβία αυτή θεωρείται ιδιαίτερα σοβαρή καθώς το άτομο δεν μπορεί να δοκιμάσει τίποτα νέο για αυτό. Μια ήπια μορφή αυτής της φοβίας συναντάται πιο συχνά και εκδηλώνεται με την απροθυμία του ανθρώπου να αλλάξει την καθημερινότητα του. Τέλος, στα παιδιά η νεοφοβία παρατηρείται στην άρνηση τους για δοκιμή νέων τροφών και γεύσεων.



4. Γυμνοφοβία [http://en.wikipedia.org/wiki/Gymnophobia]



Είναι ο φόβος του να σε δούν άλλοι γυμνό ή να δείς άλλους γυμνούς ανθρώπους ακόμα και σε περιπτώσεις που ο γυμνισμός είναι κοινωνικά αποδεκτός. Η φοβία αυτή μπορεί να είναι γενική (δηλαδή να αφορά όλους τους υπόλοιπους ανθρώπους) ή ειδική ( να φοβάσαι να δείς ή να σε δούν γυμνό συγκεκριμένα άτομα).



3. Κωλοβαθριστοφοβία [http://en.wikipedia.org/wiki/Coulrophobia]



Κωλοβαθριστοφοβία ή αλλιώς φόβος των κλόουν είναι αυτό που ακριβώς περιγράφει η ονομασία.
Αυτός ο φόβος άρχισε να παρατηρείται ιδιαίτερα τις τελευταίες δεκαετίες και προκαλείται από τραυματική εμπειρία του του ατόμου με ένα κλόουν (κυρίως στην παιδική ηλικία) αλλά και από τρομακτίκες μορφές κλόουν που έχουν προβληθεί κατά καιρούς (βλέπε "Το Αυτό" του Stephen King), η τελευταία κατηγορία επηρεάζει όλες τις ομάδες ηλικίων.



2. Ταφοφοβία [http://en.wikipedia.org/wiki/Taphophobia]



Η φοβία του να θαφτείς ζωντανός και να θεωρηθείς νεκρός ενώ στην πραγματικότητα δεν είσαι. Η φοβία αυτή δεν ήταν πάντα παράλογη, καθώς πριν την εξέλιξη της σύγχρονης ιατρικής έχουν καταγραφεί πολλές περιπτώσεις που ένας ασθενής ενταφιαζόταν χώρις να είναι απόλυτα σίγουρο ότι ήταν κλινικά νεκρός.



1. Παμφοβία ή Παντοφοβία [http://en.wikipedia.org/wiki/Panphobia]



Το άτομο το οποίο πάσχει από αυτό το είδος φοβίας νιώθει ένα διαρκή φόβο ο οποίος δεν είναι στοχευμένος, δηλάδη το άτομο δεν αντιλαμβάνεται από προέρχεται αυτός ο φόβος, γι'αυτό το λόγο είναι και πολύ δύσκολο να καταπολεμηθεί. Η παμφοβία συχνά αναφέρεται ώς πρώιμο στάδιο της σχιζοφρένειας.

By FunFactsTeam with No comments
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...